MONO

De hele dag zijn we bereikbaar. Dat is leuk en praktisch, maar ook afleidend. En dat kan gevaarlijk zijn. Want tijdens het rijden of fietsen heb je genoeg aan je hoofd. Iedere keer dat je op je telefoon kijkt, kun je even niet op de weg letten. Zorg daarom dat je vóór vertrek je telefoon op ‘Niet storen’ zet en laat anderen weten dat je onderweg bent. “Mij Nie Appen!” Lees hieronder meer over hoe jij je aandacht op de weg kunt houden. Rij MONO en kom veilig thuis.thuis.

Rij MONO op jouw manier

Gelukkig zijn er simpele oplossingen: zet je mobiel bijvoorbeeld op stil, ‘Niet storen’ of ‘Focus’. Of laat anderen weten dat je onderweg bent en spreek af dat je later reageert. Zo word je niet afgeleid door telefoongeluiden en kun je je beter concentreren op de weg. Dat is niet alleen veiliger voor jou, maar ook voor anderen. Uiteraard kun je onderweg gewoon je navigatie gebruiken met je telefoon in een houder, en blijf je in spoedsituaties altijd telefonisch bereikbaar.

Wist je dat?

  • Lezen en schrijven van berichtjes op je smartphone het risico op een ongeval meer dan verdubbelt?
  • Afleiding in het verkeer in Nederland leidt tot ruim 100 doden per jaar en een veelvoud aan gewonden?
  • Vooral binnenkomende berichten een gevaar vormen? Zelfs als je een berichtje niet meteen bekijkt, ben je een paar minuten minder alert.
  • Een bericht lezen duurt meer dan 3 seconden. En een bericht schrijven duurt nog veel langer. In die 3 seconden leg je bij een snelheid van 50 km per uur 42 meter af (de lengte van een half voetbalveld) en bij 120 km per uur 100 meter (ruim de lengte van een voetbalveld). 
  •  Je jezelf kan beschermen tegen deze verleiding door te zorgen dat je geen meldingen binnenkrijgt? Door bijvoorbeeld je telefoon op niet-storen, vliegtuigstand of focus te zetten te zetten? Er zijn ook instellingen die ervoor zorgen dat je alleen voor bepaalde personen bereikbaar bent.