Bob

Bob

Iedereen weet dat alcohol en verkeer niet samengaan. Steeds meer Nederlandse automobilisten kiezen ervoor geen alcohol te drinken en noemen zich dan Bob. Dat is handig als je samen ergens naartoe gaat, maar ook als je alleen rijdt. Ben je Bob, dan is het een goed idee om dat vooraf uit te spreken. Zo kan je omgeving er rekening mee houden. Daarom zeggen we: ben je Bob, zeg het hardop!

Ben je Bob? Zeg het hardop!

Stel, je bent ergens aan het eten en iemand haalt een fles wijn tevoorschijn die je écht moet proeven. Of je hebt een wedstrijd gewonnen en dat moet worden gevierd. Juist dan is vooraf zeggen dat je Bob bent een manier om je te wapenen tegen dit soort verleidingen. Je geeft zo een duidelijk signaal dat je geen alcohol wil drinken. Zo wordt het makkelijker om Bob te blijven. Daar kom je veilig mee thuis, of je nu samen terugrijdt of alleen.

Wist je dat?

  • Bij een bloedalcoholgehalte van 1% de kans op een ongeval 4x zo groter is dan nuchter?
  • Alcohol al na ongeveer 10 minuten je hersenen bereikt?
  • De risicoperceptie afneemt en zelfoverschatting toeneemt onder invloed van alcohol?
  • Alcohol verantwoordelijk wordt geacht voor 12-23% van de verkeersongevallen en (dodelijke) slachtoffers?

Over de campagne

De Bob-campagne is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I en W) en zijn campagnepartners. Dat zijn provincies, gemeenten, Veilig Verkeer Nederland, Stichting Verantwoord Alcoholgebruik, TeamAlert, politie en justitie. De Bob-campagne richt zich op het voorkomen van rijden onder invloed van alcohol.