Regels en boetes
Alcohol en verkeer gaan niet samen. Voor bestuurders die korter dan 5 jaar hun rijbewijs hebben (beginnende bestuurders) geldt daarom een maximaal bloedalcoholgehalte van 0,2 promille. Mannen bereiken dit percentage na het drinken van ongeveer 1 glas, vrouwen al bij minder dan 1 glas.
Voor ervaren bestuurders is deelname aan het verkeer verboden vanaf een bloedalcoholgehalte van 0,5 promille. Dit percentage bereiken mannen na het drinken van ongeveer 2 glazen alcohol binnen 1 uur, vrouwen al bij iets minder.
Waarom deze norm?
Wie meer dan 2 glazen gedronken heeft gaat al aantoonbaar minder goed rijden:
- Bochten worden ruimer genomen.
- Het reactievermogen neemt af.
- Je ziet minder wat links en rechts van je gebeurt.
- Je wordt impulsiever en losser in je beslissingen.
- Je neemt meer risico’s in het verkeer.
Je denkt echter alles nog stevig onder controle te hebben.
Na 4 á 5 glazen alcohol is de kans op een verkeersongeval 2 keer groter dan wanneer je nuchter bent. Na 8 á 9 glazen alcohol is die kans maar liefst 17 keer zo groot.
Omdat het eerste glas alcohol al zorgt dat je nog meer wilt drinken, houdt de campagne het bij nul: Bob heeft 0% op.
Boete rijden onder invloed
Rijden onder invloed is geen overtreding maar een misdrijf. Je kunt dan ook een zware straf verwachten.
De boetes voor rijden onder invloed van alcohol vindt u in de Boetebase van het Openbaar Ministerie. De hoogte van de boete hangt af van hoe veel u heeft gedronken en is minimaal 300 euro. De aangegeven normen zijn richtlijnen; uiteindelijk is het de rechter die de strafmaat vaststelt. Daarnaast meldt de politie u bij het CBR voor het opleggen van een bestuursrechtelijke maatregel.