Risico's

Bob drinkt helemaal geen alcohol. Want als je eenmaal begint, wordt het steeds lastiger om 'nee' te zeggen. Dat komt niet alleen door de gezellige sfeer en het ‘groepsproces’, maar ook door het ontremmende effect dat alcohol heeft:

  • Elk glas alcohol geeft je zin in nóg meer alcohol.
  • Je voelt je zelfverzekerder en onderschat de risico’s en gevaren van rijden onder invloed van alcohol.
  • Je rijvaardigheid gaat na een paar glazen alcohol al flink achteruit. Je kan je moeilijker concentreren op het verkeer. Je reactievermogen neemt af en je hebt moeite om koers te houden.
  • Je wordt impulsiever en losser. Je zoekt de grenzen op van wat wel en niet mag.

Bob houdt de nul

Uit onderzoek blijkt dat 1 drankje al genoeg is om je trek te geven in het volgende. En dat gebeurt razendsnel omdat alcohol in ongeveer 10 minuten je hersenen bereikt.

Met wie, wanneer en waar je drinkt heeft ook invloed. Zeg maar eens 'nee' tegen je vrienden en familie als het gezellig is en iedereen een drankje neemt. Omdat het bij de sfeer hoort of omdat je niet zo flauw wilt doen. Voor je het weet, zit je aan de wettelijke grens van wat je mag drinken. Ga je er overheen dan breng je jezelf, je eventuele passagiers én andere verkeersdeelnemers in gevaar. Daarnaast riskeer je ook nog eens een hoge boete of zelfs verlies van je rijbewijs. Een Bob heeft daarom dus 0% op.

Zorg dus dat je altijd een Bob-afspraak maakt of kies ervoor zelf Bob te zijn. Dan kan iedereen veilig thuiskomen.