Help anderen MONO te rijden

Door anderen geen berichten te sturen als je weet dat ze onderweg zijn, help je hen om MONO te rijden. Van je partner, kinderen, collega’s of goede vrienden weet je vaak wel ongeveer wanneer ze in de auto of op de fiets zitten. Je weet wat de werk-, school- of sporttijden zijn, of dat die collega die niet op kantoor is, nog in de file staat. Bijvoorbeeld omdat je straks een afspraak met ze hebt, of ze net vertrokken zijn. Heb jij het vermoeden dat iemand anders onderweg is? App dan niet. 

Andersom is het handig voor mensen om jou heen als ze weten dat je in het verkeer bent. Want als zij geen bericht sturen, kom jij niet in de verleiding om te reageren. Zo simpel is het. Laat anderen daarom voor vertrek weten dat je onderweg bent. “Mij Nie Appen!” Zo weten zij dat ze jou even geen bericht moeten sturen.

 1.  Sta je op het punt om iemand te appen? Jouw berichtje brengt diegene in de verleiding om op hun telefoon te kijken. Ook als diegene dit niet doet, is de aandacht van jouw vriend(in), familielid of collega toch even bij de melding in plaats van bij de weg.
   
 2. Als iemand niet snel reageert op een berichtje, is de kans groot dat diegene MONO aan het verkeer deelneemt. Stuur er dan geen tweede bericht achteraan. Bedenkt altijd even of degene die jij wilt appen onderweg is of niet. En of het echt zo belangrijk is om je berichtje direct te versturen.
   
 3. Spreek met elkaar af dat als jij iets dringends te melden hebt, dat je dan belt (en dat nooit via een berichtje doet).
   
 4. Spreek met je omgeving af dat je niet reageert als je onderweg bent. Zo voel jij niet de druk om te antwoorden en weet de verstuurder dat je waarschijnlijk deelneemt aan het verkeer wanneer je niet direct reageert.
   
 5. Woon-werkverkeer. Hou rekening met de gebruikelijke tijden voor woon-werkverkeer en stuur je bericht eerder of later.
   
 6. Zet Whatsapp groepsgesprekken standaard op stil, zodat je onderweg niet wordt afgeleid.