Regels en boetes
Voor een elektrische fiets gelden dezelfde verkeersregels als voor een gewone fiets. Je hoeft bijvoorbeeld geen rijbewijs te hebben. Een elektrische fiets mag trapondersteuning hebben zolang de trapondersteuning ophoudt bij 25 kilometer per uur. Alle regels voor elektrische fietsen vind je op de website Rijksoverheid.nl.
Als je de regels voor elektrische fietsen overtreedt, kun je te maken krijgen met de volgende consequenties.
Boete
Als de politie je op de weg betrapt met een opgevoerde elektrische fiets, kun je een boete krijgen van 310 euro. Als het nogmaals gebeurt kan er weer een boete van 310 euro volgen en wordt je fiets mogelijk inbeslaggenomen. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan wordt je boete gehalveerd tot 155 euro.
Krijgt een kind jonger dan 16 jaar een boete, dan gaat het afschrift daarvan naar de ouder of voogd.
De boetes voor het rijden met een opgevoerde elektrische fiets vind je in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM): Boetebedragen | Openbaar Ministerie (om.nl).
Inbeslagname
Word je binnen twee jaar voor de tweede keer betrapt door de politie met een opgevoerde fiets? Dan mag je fiets in beslag worden genomen. Het Openbaar Ministerie of de rechtbank bepaalt wat er met je fiets gebeurt. Dat kan betekenen dat je fiets wordt vernietigd.
Strafblad
Ben je 12 jaar of ouder en ga je de weg op met een opgevoerde fiets? Dan kun je een strafblad krijgen. Dit kan gevolgen hebben, bijvoorbeeld als je ergens wilt solliciteren.
Strafvervolging bij gevaarlijke situaties
Als je op een opgevoerde fiets rijdt, verhoog je het risico op gevaarlijke verkeerssituaties. Dit geldt vooral wanneer de aangepaste snelheid of het gedrag andere weggebruikers in gevaar brengt. Net als bij elk ander voertuig, kun je in zulke gevallen strafrechtelijk vervolgd worden.
Verkopers
Als Nederlandse importeurs en aanbieders ongekeurde bromfietsen verkopen als elektrische fietsen, dan overtreden ze de regels. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of verkopers in Nederland zich houden aan de regels die gelden voor bromfietsen. Doen ze dat niet, dan kan de ILT de voertuigen in beslag nemen of een dwangsom (boete) opleggen. Ook kan de inspectie ervoor zorgen dat deze voertuigen niet meer worden verkocht in Nederland.