Veel e-bikes zijn gemakkelijk op te voeren. Maar ’t kan hard gaan. Als je met een opgevoerde fiets de weg op gaat, loop je misschien wel meer gevaar dan je denkt. Je vergroot je kans op ongelukken en riskeert hoge boetes of zelfs een strafblad. Bovendien verlies je vaak de fabrieksgarantie en ben je niet verzekerd bij ongelukken. Rij jij (of je kind) op een e-bike? Wees verstandig en controleer of hij niet is opgevoerd. Lees hieronder meer over de regels en risico’s.
Weet jij wat er onder het zadel van je kind gebeurt?
- Wist je dat een e-bike die niet voldoet aan de regels een ongekeurde bromfiets is? De regels zijn: trapondersteuning tot 25 km/u, maximaal 250 watt vermogen en geen gashendel met ondersteuning boven de 6 km/u.
-
Wist je dat je kind een boete of zelfs een strafblad kan krijgen voor het rijden op een
opgevoerde e-bike? Ook kan het voertuig in beslag worden genomen. -
Wist je dat je kind dan ook niet verzekerd is?
Dan kun je opdraaien voor bijvoorbeeld letselschade (zoals medische kosten en gemiste inkomsten) en voertuigschade, van jezelf en van de ander. Dat kan gaan om (tien)duizenden euro’s. -
Wist je dat je als ouder ook aansprakelijk kan zijn voor schade die je kind veroorzaakt? Als een kind dat jonger is dan 14 jaar, betrokken raakt bij een ongeval, ben je als ouder aansprakelijk. Kinderen van 14 en 15 jaar zijn zelf verantwoordelijk, maar jij als ouder kunt ook aansprakelijk zijn als je had kunnen voorkomen dat je tiener schade veroorzaakte en dat niet deed. Vanaf 16 jaar zijn kinderen helemaal zelf aansprakelijk.
Een fiets met een gashendel die zonder dat je zelf trapt harder gaat dan 6 km/u.
Herken de signalen van een opgevoerde e-bike
- Gaat de e-bike met trapondersteuning harder dan 25 km/u?
- Gaat de e-bike zonder trappen harder dan 6 km/u bijvoorbeeld met een gashendel)?
- Heeft de e-bike meer dan 250watt vermogen?
Check of het wattage op de motor staat - Zit er een display of een app bij waarmee snelheidsinstellingen kunnen worden aangepast?
Wat kun je doen als de e-bike van je kind is opgevoerd?
- Laat je kind niet fietsen op een opgevoerde e-bike.
- Praat met je kind over de risico’s. Gebruik deze checklist
- Als je twijfelt over het motorvermogen, vraag dan bij je dealer om de EG-conformiteitsverklaring die bij de e-bike hoort. De fabrikant moet hierin opschrijven aan welke richtlijnen en normen de elektrische fiets voldoet.
- Twijfel je nog? Vraag het of laat ‘m checken bij een fietsenmaker.